Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Τεχνολογίες αθλητικών παπουτσιών Nike

Τεχνολογίες αθλητικών παπουτσιών Nike

Η Nike έχει μακρά ιστορία στο να δημιουργεί πρωτοποριακά και χρηστικά παπούτσια. Ξεκινώντας από το κλασσικό Waffle Trainer μέχρι τη τεχνολογία Shox με τους πυλώνες που καθιερώθηκε στις αρχές του 2001 η Nike συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να δημιουργεί τα καλύτερα ίσως παπούτσια που κυκλοφορούν.

Η Nike τοποθετεί διάφορες τεχνολογίες στα παπούτσια της επιδιώκοντας κάθε φορά ένα μοναδικό συνδυασμό που θα ανταποκρίνεται και σε διαφορετικού τύπου απαιτήσεις.

Οι βασικοί στόχοι κάθε τεχνολογίας είναι να απορροφά τους κραδασμούς που δημιουργούνται στο πόδι όταν αυτό πατά στο έδαφος, να διανέμει αυτή τη πίεση ομοιόμορφα στο πόδι ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί, να επιστρέφει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτή τη πίεση στο έδαφος χωρίς να χρειάζεται να την υποστεί το πόδι και τέλος να προσφέρει ένα άνετο περπάτημα – τρέξιμο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Οι πέντε βασικές τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η Nike είναι οι εξής

Nike Air

Η Nike Air τεχνολογία ήταν η πρώτη τεχνολογία αέρος που κατασκευάστηκε ποτέ από τη Nike και έχει επιφέρει πραγματική επανάσταση στο πως αντιμετωπίζουμε όλοι μας πλέον τα αθλητικά παπούτσια. Η Nike Air τεχνολογία παραμένει 20 χρόνια σχεδόν μετά στο επίκεντρο του χώρου επηρεάζοντας ευεργετικά τη καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Nike Air τεχνολογία κατασκευάζεται από μια πλαστική κάψουλα ουρεθάνης η οποία είναι ταυτόχρονα ελαστική αλλά και μεγάλης αντοχής. Μέσα στη κάψουλα αυτή υπάρχει σε σταθερή ατμοσφαιρική πίεση αέριο του οποίου τα μεγάλα μόρια αποτρέπουν τη διαφυγή του αερίου από τη κάψουλα.

Η συγκεκριμένη κάψουλα τοποθετείται είτε στο πέλμα του παπουτσιού είτε στο μπροστινό μέρος του ποδιού είτε και στα 2 αυτά σημεία είτε τέλος σε όλο το μήκος του παπουτσιού ανάλογα με τη χρήση που προβλέπεται να κάνει ο αθλητής με το εκάστοτε παπούτσι. Οι Nike Air μονάδες βοηθούν το πόδι κατά την εκγύμναση καθώς απορροφούν τους κραδασμούς , προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του εδάφους και άμεσα επανέρχονται στην αρχική τους θέση έτοιμες για το επόμενο εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο σας.

Nike Max Air/ Air Max

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί ουσιαστικά μια καλύτερη εκδοχή της Nike Air. Πιο συγκεκριμένα η Nike Air Max τεχνολογία δημιουργείται από μια διαδικασία που την ονομάζουν ‘blow- molding’ (χτύπημα – φορμάρισμα). Πετυχαίνουν λοιπόν τη μεγιστοποίηση της πίεσης στη κάψουλα χωρίς την ταυτόχρονη αποδυνάμωση της. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται η καλύτερη δυνατή απόδοση της Nike Air κάψουλας.

Nike Zoom Air

Η Nike Zoom Air τεχνολογία είναι μια εξόχως λεπτή και μοναδικά διαδραστική μονάδα αέρα η οποία κατορθώνει να φέρνει το πόδι πιο κοντά στο έδαφος ενώ ταυτόχρονα δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων και μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα και ασφάλεια στο πόδι. Τα αθλητικά παπούτσια που έχουν Nike Zoom Air τεχνολογία τείνουν να είναι πιο ελαφριά και πιο ευπροσάρμοστα. Για το λόγο αυτό η Nike Zoom Air τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε αρχικά για αθλητικά παπούτσια basket.

Τώρα πλέον η Nike Zoom Air τεχνολογία έχει επεκταθεί σε όλο το φάσμα της γκάμας των αθλητικών παπουτσιών της Nike. Η κατασκευή της Nike Zoom Air μονάδας ξεκινά με δύο ειδικά επεξεργασμένα υφάσματα που συνδέονται με χιλιάδες κάθετες ίνες. Στη συνέχεια περιβάλλονται από συμπιεσμένο αέρα μέσα σε μια Nike Air μονάδα. Ενώ ο συμπιεσμένος αέρος δημιουργεί πίεση ,όπως ακριβώς και ένα φουσκωμένο μπαλόνι , οι ίνες αντιδρούν στη πίεση και αποτρέπουν τον σάκο αέρα από το να σκάσει ή να διογκωθεί. Το πλεονέκτημα της εξαιρετικά ελαφριάς τεχνολογίας που παρέχουν τα αθλητικά παπούτσια της Nike με Nike Zoom Air αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία .

Nike Shox

Το 2001 η Nike παρουσίασε ένα άκρως επαναστατικό ύφος στα αθλητικά παπούτσια και στην ευρύτερη αντικραδασμική τεχνολογία που εφαρμόζεται. Η Nike Shox τεχνολογία βασίζεται στην απλή σκέψη ότι ένα αθλητικό παπούτσι πρέπει όχι μόνο να απορροφά τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και να επιστρέφει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη πίεση , όπως ακριβώς κάνει ένα ελατήριο.

Οι άνθρωποι της Nike χρειάστηκαν περισσότερα από 16 χρόνια για να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη Nike Shox τεχνολογία. Ο ιδιαίτερα ελαστικός αφρός στους Nike Shox πυλώνες ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμών κατά την μεταφορά της πίεσης πίσω στη πηγή της. Τα αθλητικά παπούτσια Nike Shox δεν θα σας κάνουν να χοροπηδάτε σε κάθε σας βήμα από τοίχο σε τοίχο αλλά σίγουρα θα σας προσφέρουν μια ευχάριστη διαδρομή και μια πιο ξεκούραστη καθημερινότητα.

Nike Free

Τα αθλητικά παπούτσια της Nike που διαθέτουν την Nike Free τεχνολογία διακρίνονται για τη ευπροσαρμοστικότητα τους. Αυτό το ελαφρύ και ιδιαίτερα εύκαμπτο αθλητικό παπούτσι μιμείται τις πιέσεις που δέχεται το πόδι όταν τρέχει κανείς ξυπόλυτος και κατορθώνει να μεταφέρει τη πίεση σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιέσεις στα πόδια, στα γόνατα , στη πλάτη και αποφεύγονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι τραυματισμοί.

Οι μακρόχρονες έρευνες έδειξαν ότι αφήνοντας στο πόδι τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει στο σύνολο της τη φυσική του κίνηση αυξάνεται η αντοχή και η δύναμή του ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι πιθανότητες μικρό-τραυματισμού.

Στην απαίτηση όσων ήθελαν να τρέχουν και να περπατούν ξυπόλυτοι αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα διάφορα στοιχεία της φύσης και της πόλης η Nike δημιούργησε τα Nike Free. Τα βαθιά αυλάκια που κυριαρχούν σε όλο το κάτω μέρος του παπουτσιού μιμούνται τη πίεση που ασκείται κατά το περπάτημα χωρίς καθόλου παπούτσια . Υπάρχει περισσότερος χώρος για να κινούνται τα δάχτυλα γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη αντιμετώπιση των στροφών.

Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει σημειώσει την απαιτούμενη ανταπόκριση και για το λόγο αυτό υπάρχουν ελάχιστα σχέδια αθλητικών παπουτσιών με την Air Free τεχνολογία.

www.e-sportmania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου